MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate...
fot. Eva Bronzini / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

3. Jarmuż

Jarmuż i inne warzywa liściaste są niezwykle pożywne, bogate w witaminy A i K oraz żelazo, a ich spożywanie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak podobnie jak w przypadku wszystkich produktów, EWG zaleca wybór jarmużu, który jest uprawiany organicznie. Dlaczego? Ponieważ prawie 60 proc. próbek jarmużu sprzedawanych w USA było zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów, który Agencja Ochrony Środowiska uważa za możliwy czynnik rakotwórczy.

Zobacz również

Pierwsza część Pucharu Polskiego Związku Żeglarskiego za nami

Pierwsza część Pucharu Polskiego Związku Żeglarskiego za nami

TEMAT TYGODNIA | Przysmaki Śląska

TEMAT TYGODNIA | Przysmaki Śląska

Polecamy

GIS ostrzega: ta mąka może być niebezpieczna dla alergików

GORĄCY TEMAT
GIS ostrzega: ta mąka może być niebezpieczna dla alergików

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka