MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

MSI zaprosiło wrocławian na podróż w głąb swojej historii - 20 lat laptopów MSI

MSI zaprosiło wrocławian na podróż w głąb swojej historii - 20 lat laptopów MSI

Niemcy zmiażdżyli Szkocję w meczu otwarcia Euro. Kosmiczny wynik i gra

Niemcy zmiażdżyli Szkocję w meczu otwarcia Euro. Kosmiczny wynik i gra

Polecamy

Oczyszcza organizm i cerę. Herbatkę stosuj na wypadanie włosów i worki pod oczami

Oczyszcza organizm i cerę. Herbatkę stosuj na wypadanie włosów i worki pod oczami

Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

HIT DNIA
Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy