MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Włoski kucharz zdradza metodę na makaron z borowikami i cukinią. Matteo Brunetti doprawia je łzami bogów. Tak dobrego jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na obiad możesz zrobić makaron tagliolini z cukinią i borowikami według pomysłu Matteo Brunettiego.
Na obiad możesz zrobić makaron tagliolini z cukinią i borowikami według pomysłu Matteo Brunettiego. materiały prasowe wydawnictwo znak/Anna Grudzińska-Sarna/Jedzenie jest piękne
Najnowsza książka „Włoska uczta” Matteo Brunettiego, finalisty 6. Edycji „MasterChefa” i popularnego twórcy internetowego, zbiera to, co najsmaczniejsze w kuchni włoskiej. Wśród nich jest przepis na wyśmienite tagliolini łagodny las. Zobacz przepis na makaron z borowikami i cukinią, który miał powstać przez przypadek.

W skrócie

We wstępie do przepisu z książki „Włoska uczta”, Matteo Brunetti zdradza, że kiedyś w lodówce zostały mi tylko dwie rzeczy: prawdziwki i cukinie. Pomyślał, że stworzy z nimi dość ryzykowny makaron, ale efekt przerósł jego wszelkie oczekiwania. Przez przypadek zrobił jeden ze swoich nowych ulubionych przepisów na makaron. Tak powstało tagliolini z cukiniami i prawdziwkami (lub innymi dowolnymi grzybami). Uczestnik 6. Edycji „MasterChefa” zapewnia, że smak tej potrawy zapewnia kosmiczne doznania.

Tagliolini Łagodny Las - przepis Matteo Brunettiego

Danie wegetariańskie, zawiera gluten.

Na 2 porcje.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 200 g prawdziwków lub podgrzybków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g makaronu tagliolini,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 20 g sera Parmigiano,
  • 20 g sera Pecorino Romano,
  • skórka z 1 limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól pieprz.

Jak zrobić makaron tagliolini?

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami. Pokrój grzyby w cienkie plastry.
  2. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy, dodaj do niej rozgnieciony czosnek. Smaż minutkę na średnim ogniu, po czym dodaj grzyby i nastaw palnik na duży ogień.
  3. Smaż grzyby, aż przyrumienią się jak stek. Przypraw je solą i pieprzem.
  4. Odłóż je na chwilę na bok, a na tę samą patelnię wlej znowu trochę oliwy i na średnim ogniu usmaż cukinię.
  5. Przypraw ją od razu solą i pieprzem.
  6. Mieszaj i smaż. Mieszaj i smaż. Mieszaj i… smaż! Aż cukinia będzie miękka.
  7. W międzyczasie ugotuj makaron w posolonej wodzie. Gotowy makaron powinien być al dente.
  8. Odcedź go (nie wylewaj całej wody, to łzy bogów!) i przełóż makaron na patelnię. Wlej też na nią odrobinkę boskich łez, żeby powstał lekki sosik.
  9. Teraz dodaj grzyby, połowę posiekanej (równie boskiej) natki pietruszki i wymieszaj całość. Posyp startym serem Parmigiano i wymieszaj po raz ostatni.
  10. Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp na koniec startym Pecorino Romano, pozostałą natką pietruszki oraz startą skórką z limonki.

Buon appetito!

Portret Matteo Brunettiego
Urodzony w Rzymie popularny kucharz, twórca internetowy i prezenter telewizyjny. Finalista 6. edycji programu „MasterChef”. Ambasador włoskiej kuchni, kultury i tradycji. Pojawia się w programach śniadaniowych i prężnie rozwija swoje media społecznościowe o treści kulinarne. Michał Lichtański

„Włoska uczta” Matteo Brunettiego – przepisy jak od włoskiej babci

Matteo Brunetti w swojej książce zbiera, to co znane we włoskiej kuchni np.: przepisy na pizzę, focaccię i sałatkę caprese, z nowoczesnym podejście widocznym w malinowym tiramisu. Widać, że jest pasjonatem gotowania, który okrasza klasyczne przepisy poczuciem humoru. Przykładem na to podejście jest umieszczenie sposobu na mozzarellę w karocy Kopciuszka albo znany z mediów społecznościowych przepis na pieczonego bakłażana (twojego byłego). Autor porządkuje to, co tradycyjne i dodaje swoje poczucie humoru tak dobrze znane obserwatorom z mediów społecznościowych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis z książki „Włoska uczta” Matteo Brunettiego udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Włoski kucharz zdradza metodę na makaron z borowikami i cukinią. Matteo Brunetti doprawia je łzami bogów. Tak dobrego jeszcze nie jadłeś - Strona Kuchni

Wróć na dobremiasto.naszemiasto.pl Nasze Miasto