Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Dobrym Mieście. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Dobrym Mieście
Najlepsze lody w Dobrym Mieście SherSor
Przeczytaj, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Dobrym Mieście. Wakacyjny czas niewątpliwie wszystkim kojarzy się z lodami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Dobrym Mieście.

Spis treści

Lodziarnie w Dobrym Mieście

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Dobrym Mieście

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Dobrym Mieście, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Dobrym Mieście?

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. W okresie letnim na każdym kroku możemy zobaczyć lodziarnie serwujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Na ogół lody produkuje się z gotowych proszków z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Możemy także spotkać w Dobrym Mieście lodziarnie, w których podobnie, jak kiedyś wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały początki lodów?

Pierwsze informacje o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Z powodu konieczności transportu lodu z gór był to posiłek wykwintny i rzadko spotykany w formie dzisiejszego sorbetu.

W XVI wieku włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z solą i lodem zmrozi się on i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope została otwarta we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dobremiasto.naszemiasto.pl Nasze Miasto